30 Kasım 2008 Pazar

AGB SİSTEMİ TARİH Mİ OLUYOR?

Rating savaşında ´taraf´ olmakla suçlanan AGB´nin ölçüm sistemi tarihe karışıyor.Yeni RTÜK Kanun Tasarısı´na göre, Türkiye ´sayısal karasal yayın´a geçecek. Antenler kalkacak. AGB´nin 2000 deneği yerine bütün TV´ler ölçüme girecek... Bakanlar Kurulu'na sunulan RTÜK Kanun Tasarısı yasalaşırsa, Türkiye'de 'rating ölçüm' tekeli haline gelen ve TV'ler arasında 'yanlı' davranmakla suçlanan AGB'nin tahtı da sarsılacak. Tasarının yasalaşması halinde, antenlere gerek kalmayacağı gibi yayın kalitesi de en az iki kat artacak. AGB'nin tartışmalı 2000 deneği ve kutusu yerine, 70 milyonun o anda hangi kanalı izlediği anında raporlanacak.
Tasarının yasalaşmasıyla birlikte bugüne kadar yapılan teknik alt yapı yatırımları da hayat bulacak. Televizyonlarda görüntü ve ses kalitesi 4 kat artacak. Cep telefonları ya da taşınabilir cihazlarında televizyon yayını net görüntü ile izlenebilecek. Karasal sayısal yayın olarak da bilinen sistemle bir kanal frekansına, başka bir kanal frekansı asla karışmıyor. Yüksek çözümlemeli televizyon yayıncılığına (HDTV) geçiş bu sistem üzerinden sağlanabilecek. AB müktesebatına uygun olarak zamanında ve öz kaynaklarla sayısal sistem transferi sağlanacak. Böylece anında izlenme raporları da alınabilecek Televizyon vericileri daha az güç harcayarak aynı alanda etkisini sürdürecek.
50 yıldır analog kanalları izleyen ABD'liler yeni yılla birlikte artık sayısal dijital yayına geçiyor. FCC'nin raporuna göre, ABD'de yayın yapan aktif 1798 televizyon kanalından 1794'ü Şubat 2009'dan itibaren dijital yayına başlayacak.

0 yorum: